Van már nászajándék perselyed? (Interjú)

Amíg itthon a nászajándékok begyűjtésére a menyasszonytánc hagyománya él, addig külföldön előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett „Money Card box”-okat, azaz gyűjtő dobozokat, aminek magyar megfelelője a nászajándék persely. A násznép ezekbe a ládákba tudja helyezni az ajándékba szánt összeget. A hagyományos hazai esküvőkön többnyire letakart lábasokat használnak nászajándék persely gyanánt. Az itthoni kézműves piacon kevés szolgáltató foglalkozik ezeknek az esküvői ládikóknak az elkészítésével. Ebben a cikkben Kéring Bíborkát és a munkáit mutatjuk be, aki esküvői házikók készítésére szakosodott, ami extrán jópofa, mert egyértelműsítheted a násznép számára, hogy a közös ház árára gyűjtesz.

Mióta foglalkozol esküvői házikók készítésével és honnan jött az ötlet?
Már több, mint 10 éve, hogy egy Floridában élő barátnőm megkért, hogy készítsek az esküvőjére egy „Money Card Box”-ot. Régóta foglalkozom mindenféle kézműves technikával, ezért maximálisan megbízott bennem.  Utánanéztem a neten, aztán megalkottam az első házikót a saját terveim alapján, igazodva a barátnőm színvilágához. Nagy sikere volt😊
Hogyan zajlik nálad a megrendelés? Az ügyfél szóban vagy kép alapján leírja az elképzelését? A gyártási folyamat során egyeztetetek még vagy csak a folyamat elején?
Minden esetben írásban kérem a megrendelést és a legapróbb részleteket is általában emailen „beszéljük” meg. Ez nekem is egy mankó, ha sok megrendelés fut egyszerre, hogy ki-mit kért és minden részletre kiterjedő, hogy a házasulandók elképzelései maximálisan ki legyenek elégítve.
Mi volt az eddigi legextrémebb házikó, amit kértek tőled?
Vannak standard házikóim viszonylag rövid vállalási határidővel. Ezeket készítettem, amikor egy ismerősöm jött a legfurcsább kéréssel: Chevy Chase rajongó lévén a Karácsonyi vakáció című filmben szereplő családi házat szerette volna megrendelni. Elsőre leesett az állam, de közel 4 hónap alatt elkészültem és nagyon büszke vagyok rá. Még világítás is került bele😊

Volt már olyan megrendelésed, amikor a vásárló konkrétan a saját házát szerette volna miniatürizáltan látni?
Természetesen. Volt, aki a legapróbb részletekig olyat kért, volt, aki csak színeiben kérte a saját házával a hasonlatosságot. Az első ilyen jellegű kérés nem is esküvőre készült, hanem postaládának😊

Általában az esküvő szervezés melyik szakaszában veszik fel a kapcsolatot a párok? Volt már olyan, hogy a szűk határidő miatt vissza kellett mondanod egy megrendelést?
Teljesen változó, de igazából az a jellemző, hogy elég későn. Általában megrendelésre dolgozom az egyedi igények miatt, készen lévő házikó ritkán van. Ezért nem mindig tudom bevállalni az utolsó pillanatban érkező kéréseket. Az április-május és az augusztus szokott a legsűrűbb időszak lenni.

Körülbelül mennyi időt vesz igénybe egy házikó elkészítése?
Ez nyilván típustól függ, de az egyszerűbb házak 3-4 hét alatt elkészülnek. Az egyedi megrendelések akár több hónapot is igénybe vehetnek és ezeket csúcsidőszakan nem is tudom mindig bevállalni.

Tudsz róla, hogy mások is csinálnak hasonló házikókat? Ha igen, akkor miben különböztetnéd meg a munkád az övéktől?
Igen, pár éve feltűntek esküvőre készült házikók, melyek között láttam lézervágással készült házakat is. Az én házikóim abszolút kézműves termékek, bele tudom tenni mind a megrendelő, mind a saját elképzeléseimet, ettől egyediek és sokfélék.
Több háztípussal is dolgozol. Van kedvenced, amit személyesen a legjobban élvezel elkészíteni és miért?
Mindegyiket öröm készíteni, de az jó, ha nem mindig ugyanarra kapok megrendelést. Mostanában a Parasztházikómat nem kérték és már szívesen készítenék olyat is.

Mi az ami motivál téged a munkádban?
Nagyon sokat számít a vevői visszajelzés és hogy kicsit hozzájárulhatok én is életük nagy napjához. Az egyedi igények általában kihívást jelentenek, új formákat, anyagokat használok és azokból sokat tanulok magam is. De mindegyik házikó készítésében megvan az alkotói öröm és a feltöltődés, amit közben érzek.
Ha egy tanácsot adhatnál a házasulóknak, mi lenne az? 
Huhh, hát az egy külön szakma házassági tanácsokat adni😊 Az biztos, hogy mindkét félnek dolgozni kell egy kapcsolaton.
Milyen elérhetőségeken lehet felvenni veled a kapcsolatot? 
Van egy honlapom (eskuvoihaziko.hu), ahol minden elérhetőségem fent van, de Pinterestre is kerülnek fel munkáim.

Végig nézve a képeket ezekről a nászajándék perselyekről azt hiszem egyértelműen elmondható, hogy minden egyedi kívánság megvalósításra kerül és a legtöbb esetben nem is lehet megállapítani, hogy egy kézműves házikó van a képen vagy egy igazi ház. Az apró részletekre való odafigyeléssel teljesen személyreszabott esküvői házikók készülnek, ami biztosan senki más esküvőjén nem fordult még elő. Ha te is valami egyedivel szeretnéd kiváltani a menyasszonyi táncot vagy csak egy különleges dekorációs kelléket keresel, amibe a pénzesborítékok kerülnek, akkor vedd fel Bíborkával a kapcsolatot. 

És még egy extra, ami az esküvői házikók mellett szól, hogy örök emlékként a saját házad dekoraként tudod majd tárolni, ami mindig a nagy napra emlékeztet majd és sokáig őrizheti még a násznéptől kapott írásos jókívánságokat. 

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Close Menu
×
×

Cart