MIért tolódnak a házasságok 30 fölé?

Miért tolódnak a házasságok 30 fölé?

A hagyományos gondolkodásmód szerint a nőknél a 30. életév betöltése egy olyan mérföldkő, amelynek elérésekor társadalmi nyomásra férjnél kell lenniük és gyermekeket kell vállalniuk. De ahogyan ez a jövőkép még mindig sok nőben benne él a húszas évei elején, pár év elteltével kiderül, hogy a valóságban ez a terv nem mindig működőképes, még ha a törekvés meg is van. Manapság eltolódik a házasságkötések ideje, de be kell látni, hogy nem abban a világban élünk, amelyben nagyanyáink éltek és el kell engedni azt a görcsös ragaszkodást, amit a nőkre vetítve még mindig sugall a társadalom.  

Évszázadokon át az átlag életkor a házasulók körében a húszas éveik voltak, de ez a mostani évszázadban megváltozott, ami részben az életstílusunknak is köszönhető. Ha úgy érzed, hogy elrepül a húszas éveid felett az idő, de még a házzaságkötéshez közel sem állsz, ne ess pánikba. Mind statisztikailag és társadalmilag a minél későbbi házasságkötés kezd egyre elfogadottabbá válni. Ez az irány a modern kori életstílushoz köthető illetve ahhoz is, hogy 2019-ben nehezebb fiatal felnőttnek lenni.

 

Miért is változtak meg ennyire a házasságkötési szokások és miért kötnek egyre többen később házasságot? 

pár

A statisztika is ezt támasztja alá

Nem csak Magyarországon figyelhető meg az a trend, miszerint egyre inkább kitolódik a házasulók életkora, hanem ugyanez jellemző az Egyesült Királyságban is. De már az USA-ban is évről-évre nő az átlag életkor a házasulók körében, legalább is a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján. Ezért aztán egyáltalán nem meglepő, ha baráti körödben is azt a trendet figyeled meg, hogy harmincas éveikben kötik össze a párok az életüket.

Akkor és most

Számos oka lehet annak, amiért a mai párok későbbi éveikben házasodnak meg, ami összefüggésben áll a modernkori gondolkodásmóddal. A történelmi szokásokon keresztül is megfigyelhető, hogy a fiatalokkal szembeni elvárások megváltoztak. Nagyszüleink idejében nem volt ritka a megrendezett frigyek száma, így nekik egy olyan ember mellett kellett leélni az életüket, akit a szüleik szántak nekik, mindezt igen korai életszakaszukban. Ekkor az is bevett szokás volt, hogy a nőknek, mint eltartottaknak, a háztartásban betöltött szerepükre kellett koncentrálniuk valamint a gyereknevelésre. Ezzel szemben egy modernkori család életszínvonalának fenntartása két ember bevételéből lehetséges, így egyre fontosabb szerepet kap a nők életében a karrier, ezzel párhuzamosan pedig a párok életében a pénzügyi helyzetük megalapozása. A tény, hogy a nők választhatnak, hogy a karrierüket vagy a családalapítást helyezik előtérbe azt mutatja, hogy jelentősen javult a helyzetük a történelem során.

Az egyik előnye, a később köttetett házasságoknak, hogy így a pároknak elég idejük van átgondolni, hogy mik az egyéni és a közös céljaik valamint, hogy milyen jövőképet terveznek és milyen pénzügyi háttérrel tudják ezt biztosítani. A gondosan átbeszélt tervek kulcsszerepet kapnak a későbbi közös életben. Ha te már pontosan tudtad 20 évesen, hogy milyen embert tudsz elképzelni magad mellé egy egész életre, akkor az nagyon jó hír. Azonban te is változol az idővel, ahogy a gondolkodásmódod is, így nem biztos, hogy az a személy, akit akkor magad mellé képzeltél ugyanaz, mint akit 30 évesen eltudsz képzelni magad mellett. Megfontoltabb, tapasztaltabb gondolkodással letisztul a kép, hogy mit is szeretnél igazából és az erre szánt idő tisztább jövőképet biztosíthat.

 

A házasságkötésről alkotott vélemények egyénenként változóak, függővé tehetőek valláshoz vagy területi hovatartozáshoz. A lényeg hogy, csak azért mert a harmincas években köttetett házasság az új normaként van feltüntetve, ne érezd magad rosszul, mert ez nem jellemző a te életedre. Bármikor megházasodhatsz legyen az a húszas, a negyvenes, az ötvenes éveidben vagy akár soha.

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Close Menu
×
×

Cart