esküvői hagyományok

Különleges esküvői hagyományok a világ minden részéről

Az olyan nagy népszerűségnek örvendő esküvői szokások, mint a csokordobás vagy, hogy a menyasszony viseljen valami újat, valami régit, valami kölcsönt és valami kéket, mind-mind más népek trdícióiból szivárogtak át hazánkba. A legtöbb nemzet a régmúltból hoz egy-két népi hagyományt, ami megjelenik az esküvőkön. Valamelyik aranyos, mint például a svédeknél a puszi adás, ilyenkor a vendégek valahányszor a vőlegény elhagyja a helyiséget puszival jutalmazzák a menyasszonyt és fordítva. De vannak olyan morbid szokások is, mint például Mongóliában, ahol a házasságkötés előtt a párnak megkell ölnie egy csirkét és kivennie annak egészséges máját, ugyanis az esküvő csak ez esetben lesz áldásos. 

Összeszedtünk 15 olyan esküvői szokást, ami nekünk meglepő lehet, ugyanakkor mind különleges a maga módján és a céljuk az örök szerelem elérése.

szív és gyűrű
  1. Kongó

Az Afrikai országban, a házasságkötés napján a szerelmes pár véletlenül sem mosolyoghat egymásra, sem senki másra, hiszen ez azt jelentené, hogy nem veszik elég komolyan a frigyet. Így a pár életük nagy napját kénytelen mosoly nélkül eltöltenie.

  1. Skócia- Gretna green

A skócia- anglia határvonalán fekvő kis település a világon az egyik legnépszerűbb házasságkötési úticél. Ennek története évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy törvényrendelet szerint a 21. élet évüket be nem töltött személyek kiskorúnak minősültek és kizárólag szülői beleegyezéssel köthettek házasságot. Az angliai fiatalok szülei rendszerint nem egyeztek bele gyermekük házasságába, ezért azok megszöktek és a legközelebbi skót településen házasodtak össze.

  1. Kína

Kína önmagában hatalmas területet foglal el, így nem csoda, hogy az ország különböző pontjain, különböző szokások alakultak ki. Az egyik legfurcsább pedig nem más, minthogy a vőlegény nyilakkal kezdi el lövöldözni a menyasszonyt. Megnyugtatásképp a nyíl fejét előtte eltávolítja, majd összegyűjti az így a menyasszony körül összegyűlt nyílvessző szárakat és széttöri őket. A tradíció szerint így biztosítja azt, hogy a szerelmük örökké tartson.

Egy másik kínai szokás, hogy a menyasszony családja felfogad egy úgynevezett „szerencsehozó asszonyt”. Az arát, a családi házból leendő férje házába egy csipkékkel borított székben kell eljuttatni, amit a rokonok cipelnek. A szerencsehozó asszony feladata, hogy  segítőivel összefogva rizzsel dobálja a menyasszonyt az úton és napernyőkkel árnyékolják őt, hogy az épségben és bőségben érjen célba. 

4. Görögország

A bazi nagy görög lagzik, bizony a hagyományokhoz hűen több naposak. De mielőtt még megkezdődne a többnapos mulatság a vőlegény tanújának a feladata, hogy a zsebéből előrántva a borotvát, kezelésbe vegye a vőlegény arcszőrzetét. Miután ez megtörént a vőlegényt, az anyósa kell, hogy megetesse mézzel és mandulával.

5. Japán

Japánban, mint mindennek az esküvőnek is külön rituáléja van. Ekkor a menyasszony tetőtől talpig fehérbe öltözik, amibe még nincs is semmi szokatlan, azonban a fején egy különös csukját, úgynevezett „tsunokakushi”-t kell viselnie. A fehér szín jelképezi az ártatlanságát és a lánysági státuszának elvesztését, míg a csukja arra hivatott, hogy elrejtse az anyósa iránt érzett „irigységből nőtt szarvakat”.

6. Kenya

Nem biztos, hogy szívesen kötnénk házasságot ebben az országban, miután megtudnánk, hogy az örömapa kötelessége, hogy megköpködje a menyasszonyt. Igen, miután az ara felvetette ünnepi ruháját és távozni készül újdonsült férjével a ceremóniáról, az örömapa megköpködi lányát. De persze mindebben nincs semmi ártó szándék, épp ellenkezőleg. Ugyanis így kerülik azt el, hogy megkísértsék a sorsot, azáltal, hogy túlságosan is támogatják az ifjú házasokat.

7. Oroszország

Az újonnan nősült orosz szerelmesek megosztanak egymással egy édes esküvői kenyeret, ún. „karavay”-t, amit búzával és egymásba fonódó gyűrű ehetődíszekkel dekorálnak. Előbbi a jólétet, utóbbi pedig a hűséget szimbolizálja. Aki a nagyobbat harapja a kenyérből, legyen az akár az ifjú ara, vagy férj, az lesz a család feje.

Külön Moszkvában alakult ki az az esküvői szokás, miszerint a friss házasok fényképet készítenek a Kreml-nél egy általuk kiválasztott, elhunyt katona sírjánál, majd virágokat helyeznek rá.

8. Norvégia

Az északi országban van egy különleges esküvői édesség, az úgynevezett „kransekake”, amit leginkább úgy lehet leírni, mint egy finom pezsgő, fánkok ölelésében. Ezeket a mandulás süteményeket gyűrű formában sütik meg, mégpedig úgy, hogy egy pezsgősüveget elfedjenek vele. A süti toronyból épp csak a pezsgő kupakja látszik ki.

Szintén egy norvég tradíció, hogy a menyasszony egy olyan ezüstből és/vagy aranyból készült fejdíszt visel, amelynek oldalán apró csengettyűk vannak. Ennek pedig nem más az oka, minthogy a mozgás közben keletkező csilingelő hangokkal elűzik az ártó szellemeket.

9. India

Az indiai esküvők körében elterjedt, hogy a frissen házasulókat a pár szülei választják ki egymásnak és a házasság egy életre szóló köteléket jelent, ugyanis a válás náluk nem létezik. Persze mindig akadnak kivételek 🙂 Mindezek mellett igen különleges szokások is kialakultak az indiai esküvőkön. Ilyenek például, hogy a menyasszony nem viselhet fehér színt, mert az náluk a gyász színe, az esküvők több naposak és mindenki hivatalos rájuk. Ezért nem ritkák az 500 fős lagzik sem. Az indiai esküvőkön nem viszik túlzásba a szeszesitalok fogyasztását sem.

Különleges indiai esküvői szokások közé tartozik, hogy a nők elvonulnak több órára és hennával kidekorálják a testüket, ez egy igencsak aprólékos mutatvány és az így felkent dísz több mint két hétig megmarad rajtuk.

 

indiai henna
indiai menyasszony

Nem tudunk elmenni amellett a babona mellet sem, hogy amennyiben indiaiként a nő olyan asztrológiai csillagállásban születik, amikor a Mars és a Szaturnusz a hetedik házba lép, akkor átkozottnak számít. Szerencsére van megoldás arra, hogy így is férjhez mehessen. Ehhez nem kell mást tennie, mint először hozzámennie egy fához, majd azt tövestül kivágnia így elűzi az átkot.

Nade azért egy kis csínytevés is belefér náluk, mint hogy az indiai menyasszonyok testvérei és nő rokonai az esküvő napján elcsenik a vőlegény cipőjét és csak váltságdíj fejében adják azt vissza gazdájának.

10. Venezuela

Venezuelában a pár a vendégek fogadását követően, amit tud megszökik a násznép elől. Nem várják meg a mulatság végét, hisz nekik az hoz szerencsét, ha észrevétlenül eltudnak illani a vendégek szeme elől. Azonban az a vendég, aki ezt mégis észreveszi, szintén szerencsére számíthat a jövőben.

11. Írország

Az ír esküvői hagyományoknak megfelelően az ara egyik lábának, ha a kiválasztottjával táncol,  mindig lent kell lennie a földön, különben a rossz szellemek elragadhatják őket egymástól. Nem lehet egyszerű, hogy tánc közben mindig erre figyelj 🙂

12. Kuba

A szenvedélyes táncok hazájában mi is lehetne az esküvő középpontjában, mint maga a tánc? Nos ezt kihasználva minden egyes kubai férfinak, aki a menyasszonnyal táncol, látványosan pénzt kell tűznie a menyasszony ruhájára, hogy ezzel is hozzájáruljon az esküvői költségekhez és a nászúthoz. Kicsit hasonlít a menyecsketáncra, nem?

gentlemans

13. Francia polinézia

Ha az ifjú pár számára a nagy nap véget ér Francia Polinéziában, az ara rokonai arccal a földre fekszenek, közvetlen egymás mellé és élő szőnyeget alkotnak, hogy a szerelmesek rajtuk keresztül hagyhassák el a helyiséget.

14. Peru

Peruban kialakult egy olyan aranyos szokás, hogy az esküvői torta oldalából szalagok lógnak ki és az egyik szalag végére egy gyűrűt kötnek. A vendégvárás ideje alatt, az eladó sorban lévő lányok körbe állják az ünnepi tortát és egyszerre kihúzzák belőle a szalagokat, akinek a gyűrűs szalag jutott valószínűleg ő lesz a következő házasuló a sorban

15. Észak-Korea

Itt sem lehet valami kellemes vőlegénynek lenni. Észak-Koreában van egy úgynevezett „falaka” szertartás, ahol a vőlegényt barátai és rokonai lefogják és földhöz szegezik. Körbe veszik és lábát elkezdik ütni egy rúddal vagy egy szárított hallal. Két ütés között buta kérdéseket tesznek fel a házasságra készülőnek, így próbálják beleverni a memóriájába a válaszokat és közben “megerősítik” lábait.

Az imént felsorolt tradíciókhoz képest Magyarországon szolid szokások alakultak ki, mint például az asszonytánc szatmár megyében vagy az éjfélkor felszolgált töltött káposzta. És mi ezeket szeretjük leginkább.

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Close Menu
×
×

Cart