zero waste esküvő

Zero waste esküvői tippek

Egy esküvő megszervezése, az apró részletekre való odafigyelés, sok ráfordított idővel és energiával jár. De mindenkinek csak a nagy nap lebeg a szeme előtt, és senki nem gondol bele, hogy mi van az esküvő után. Sajnos azt kell mondjam, sok hulladék. Leeresztett lufik, konfettik, hervadt virágok, maradék ételek várnak kidobásra. A zero waste kifejezés manapság kezd a köztudatba szivárogni, lényege, hogy minél kevesebb hulladékkal terheljünk a környezetünket. Abban azért egyetértünk, hogy egy lagzit nem lehet teljes egészében „zero waste” kivitelezni, de tudunk tenni bizonyos lépéseket a környezettudatosság irányába. Összeszedtünk hét tippet, hogy Te mit tehetsz tudatosan a környezetedért, ha az esküvődről van szó, mindezt úgy, hogy ne kelljen lemondanod semmiről.

  1. Vásárlás helyett inkább kölcsönözz!

Ha jobban belegondolsz, a bérlés egy igen hatékony megoldás arra, hogy bizonyos kellékeket egy éjszakára kölcsönbe használj. Ilyen a menyasszonyi ruha, a dekoráció, de ilyen lehet a különleges lampionok, és hangulatvilágítás bérlése is. Egy kis interneten való kutakodással könnyen megoldhatod a bérlést. A lagzi után pedig, ha nem akarod használni, nem kell azon törni a fejed, hogy kidobd-e, csakmert nem tudod hol tárolni, vagy, hogy valaki megveszi-e tőled, és ha igen mennyit buksz rajta.

ruhakölcsönzés
  1. Nem mindegy az évszak!

A szabadtéri lagzik szervezésére egyébként is a legjobb időszak késő tavasztól kora őszig tart. A környezet terhelését megelőzendően is ezek a legmegfelelőbb évszakok az évben, hiszen ezekben a hónapokban nem kell aggódni a gáz, illetve villanyszámla miatt.

tavaszi esküvő
  1. Gondolkodj helyi termékekben!

Az ételt nem feltétlenül szükséges több száz kilométerről beszerezni, hanem érdemes feltérképezni a helyi kínálatokat. Keress fel környékbeli árusokat, kistermelőket, és kérj tőlük ajánlatot. A legfinomabb ételek, mindig a szezonális gyümölcsökből és zöldségekből készülnek.

  1. Nem kell ragaszkodni a hagyományos meghívókhoz!

A mai online világ sokat segít a „zero waste” irányzat megvalósításában, ha nem a hagyományos végletekben gondolkodunk. A meghívóknak az egyik előnye, hogy személyesen adják át őket, így lehetőség nyílik arra, hogy a vendégekkel egyeztessétek a részleteket, miközben egy pohár ital mellett beszélgethettek. Azonban az utóbbi időszakban tapasztalataim szerint a nagy távolságok miatt egyre gyakoribbak a postán feladott meghívók, így elveszítve a személyes találkozások örömét. És még egy további érv a meghívók ellen, hogy a legtöbb vendég nem fogja megőrizni őket, előbb- utóbb a kukában fognak kikötni.

A meghívókra szánt pénzt könnyen meg lehet spórolni, online üzenetként kiküldött „Save the date”-ekkel. Ugyanígy lehetőség nyílik saját honlap kialakítására is, amelyben az esküvő minden részletére kitérhettek, személyre szabottan a ti stílusotoknak megfelelően. Így bárki, bármikor tud tájékozódni, és a honlapon az esküvőt követően még a képeket is meg tudjátok osztani. Ha azonban a szülőknek, nagyszülőknek szeretnétek meghittebb pillanatokat okozni (ők azok, akik biztosan megtartják a meghívókat), akkor pár tiszteletpéldányt nyomtassatok ki, hogy évekkel később is elővehessék.

Vintage

Egy másik tipp, ami a szívembe lopta magát nem más, mint a meghívók újrahasznosított papírból való készítése, és ezen felül elrejteni bennük, egy-egy kis növénymagot, vagy csírát, hogy aztán azt a meghívott elültethesse. Gondoljatok bele, ezzel mennyi ismerősötök fog nap mint nap rátok gondolni, az esküvő után is,  amikor a kertjükben járva megpillantják az ajándékotok.

  1. Le a szalvétákkal!

Bár nagyon szépek és dekoratívak, a papírszalvéták nagy mennyiségben kerülnek a szemetesbe, egy-egy nagyobb esemény után. Ezért ajánlom a vászonból készült szalvétákat, amelyek sok színben és méretben kaphatók, a dekorációnak megfelelően.

  1. Köszönetajándék másképp!

Ami a köszönetajándékokat illeti, a kis üvegben kiszerelt ajándék üvegeket (lekváros, mézes) a tartalmuk elfogyasztása után, jellemzően újrafelhasználják a vendégek, így ezekkel nem lehet mellélőni. A nemes cél érdekében azonban azt is teheted, hogy vendégeid egy táblán tájékoztatod, hogy a köszönetajándékra szánt összeggel rászorulókat támogatsz. Egy- egy felcímkézett dobozra vagy üvegtálra kiírod, hogy milyen szervezeteket szeretnél támogatni és a násznép abba helyeztheti az esküvőre szánt összeget.

  1. A nagy virág kérdés

A virágokra általában mindenki csak az eseményt megelőzően gondol, viszont arra nem, hogy azt követően mi lesz a sorsuk. Nem kell, hogy a kukában végezzék, miután elvesztették szépségüket, hanem komposztáld őket házilag. Ha kertes házban laktok, ez nem fog problémát jelenti, de egy komposztáló ládát akár a panellakásokban is ellehet helyezni.

Egy másik kézenfekvő megoldás ha cserepes virágokat helyezel az asztalokra dekorációként, amiket aztán eltudsz ültetni később vagy a vendégeidnek adhatsz köszönetajándékként. 

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Close Menu
×
×

Cart